(149)

Dette bør du vite om CV, søknad og intervju!
03.02.2015  |  Folkene våre

Dette bør du vite om CV, søknad og intervju

Hvordan får jeg jobb uten erfaring?
Én jobb må være den første! Hvis du ikke har så mye erfaring kan du fokusere på utdanning, fagene du liker best og er god i, hva du gjør etter skolen osv. Kanskje er du aktiv i sport og har ledertrening derfra? Du kan også fortelle om hvilke ambisjoner du har. Tenk gjennom hva arbeidsgiveren har bruk for å vite om deg. Hun vil vite om du kan gjøre jobben bra, og da handler det om å fortelle henne ting om deg som er relevante for det.

Hvordan gjør jeg et godt intervju?
Første bud: Vær deg selv! Det er viktig å være imøtekommende, blid og interessert. Det er viktig å ha på seg klær man føler seg vel i, men som ikke skremmer vekk den som skal intervjue deg. Og det aller viktigste er å forberede seg på forhånd. Sett deg inn i den jobben du søker på. Ring noen du kjenner som har jobbet i en tilsvarende stilling, finn informasjon på internett, les om stedet der du søker jobb, og les om hva de driver med. Kroppsspråk er også viktig. Møt blikket til den du snakker med og prøv å svare etter beste evne. Det er lov å være litt nervøs!

Hva er forskjellen på en søknad og en CV?
En CV er en oppsummering av utdanning, jobberfaring og andre erfaringer. Den er som regel skrevet i punktform og skal gjøre det lett for arbeidsgiveren å finne ut av hva du kan og har gjort til nå.
I tillegg til CV sender man gjerne et søknadsbrev som er rettet mot den jobben du søker på. Mange bedrifter har et elektronisk søknadsskjema på hjemmesiden sin. Mange velger å laste opp CV i tillegg til søknaden. Det er viktig at du svarer på alle spørsmålene som kan besvares i et søknadsskjema. Vær nøye med å svare grundig på åpne spørsmål der du for eksempel blir bedt om å si hvorfor du ønsker jobben!

Burde jeg ringe dem jeg gjerne vil jobbe for før jeg sender en søknad?
Hvis du har sett en jobbannonse og har noen spørsmål til stillingen, er det lurt å ringe. Noen sier at det alltid lønner seg å ringe for da husker arbeidsgiveren deg bedre enn alle de andre som ikke har ringt. Det er også noen som ringer hvis de begynner å bli litt utålmodige, men husk at det ofte er mange søknader som skal behandles og derfor kan prosessen ta litt tid. Man skal ikke mase!

Er det viktig med kreativitet for at søknaden skal skille seg ut?
Regel nummer én er å tilpasse søknaden etter den jobben du søker på. Søker de etter en kreativ person, kan du helt klart lage en søknad som beviser akkurat dette Hvis jobben ikke nødvendigvis krever en veldig kreativ person, lønner det seg heller å bruke krefter på å lage en god CV og et søknadsbrev som selger deg inn på best mulig måte. Det viktigste er å lage noe du selv syns er bra!