(100)

Dette bør du vite om referanse, attest, skattekort og prøvetid
03.02.2015  |  Folkene våre

Dette bør du vite om referanse, attest, skattekort og prøvetid

Hva er en referanse?
En referanse er en voksen person som kjenner deg godt (det kan være folk som kjenner deg fra skole, jobb, eller kanskje idrettssammenheng), som arbeidsgiveren kan ringe til for å høre mer om hvordan du er. De fleste blir glade for å kunne være din referanse. Da får de mulighet til å hjelpe deg, men husk å spørre først sånn at de er forberedt på at noen eventuelt ringer.

Hva er en attest?
Når du slutter å jobbe et sted har du krav på å få en attest. Det er et brev der lederen din skriver litt om hvilken periode du var ansatt, hva slags jobb du har gjort og eventuelt hvordan du har utført den. Det er veldig bra å ha en attest når du skal søke en ny jobb.

Hva er et skattekort/frikort?
Alle som skal jobbe i Norge må levere et skattekort eller et frikort til arbeidsgiveren. Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt. Tjener du mer enn frikortbeløpet i året (maksgrense for hvor mye man kan tjene uten å skatte) må du bestille skattekort. Skattekortet forteller hvor mye skatt du skal betale.

Hva betyr det at jeg er i prøvetid?
Prøvetid benyttes gjerne den første perioden du jobber for en bedrift, for at både du og arbeidsgiver skal være trygge på at du passer til jobben. Du har kun prøvetid dersom dette er avtalt skriftlig, og med mindre du er lenge borte fra jobben på grunn av sykdom kan den ikke vare mer enn seks måneder.

Om dere ikke har avtalt noe annet har du og arbeidsgiveren din 14 dager oppsigelsestid i prøvetiden. Det betyr at om du eller arbeidsgiveren din ønsker å avslutte arbeidsforholdet, så går det 14 dager fra det blir informert om dette til du er ferdig i jobben.

Vi har også blogginnlegg om hva du trenger å vite om lønn og arbeid under 18 år og søknad og CV.