(270)

16.08.2017  |  Folkene våre

Lederspiren

Oscar (22) jobber som skiftleder på McDonald’s Frogner. Erfaringene fra å lede andre på sin egen alder gir ham viktig praktisk kompetanse.

Oscar er veldig sosial, og får energi av å jobbe i et ungt miljø. Etter en stund fikk han tilbud om å ta steget opp til å bli skiftleder, og dermed et steg videre i arbeidslivet.

-Jeg var litt nervøs til å begynne med. Det er mye opplæring og kurs og du skal være trygg og kompetent til å ta det ansvaret, forteller Oscar.

På ett skift kan det være opptil 20 ansatte samtidig, så det kreves mye av hver enkelt skiftleder. Med skiftledererfaring tilegner ungdom som Oscar seg grunnleggende lederkunnskap, som teambuilding, økonomi og  personaloppfølging.

Hvilke egenskaper er viktige?

-Når vi rekrutterer skiftledere, ser vi etter personer som viser ansvar, tar initiativ og som har en positiv holdning. I tillegg må man være villig til å lære og lede i tidvis hektiske perioder, sier Kari Hanne Holland, HR manager i McDonald’s Norge.

Alle McDonald’s-ansatte går gjennom et egenutviklet utdanningsprogram. Mellom 2015 og 2016 var det 465 ansatte som deltok på lederkurs.

— Vi lærer dem opp i punktlighet og plikter, og gir dem ansvar. Hos oss får ungdommen prøve seg på lik linje med andre medarbeidere. Det er viktig å gi dem en mulighet til å vise talentet sitt,  sier Kari Hanne Holland, HR Manager.

Anerkjennelse er en utfordring

I følge Oscar tror folk som ikke kjenner McDonald’s godt at de som jobber der har en enkel jobb.

-Manglende anerkjennelse er en utfordring for oss. Det ligger utrolig mye arbeid bak det å gi gjestene en god opplevelse. Å jobbe i McDonald’s handler om å stå på hele tiden, forteller han.

-Hvis du er motivert og ambisiøs, kan du komme langt, avslutter Oscar.