(85)

Slik skriver du CV-en som sikrer drømmejobben!
03.02.2015  |  Folkene våre

Våre beste CV-tips til deg som søker på din aller første jobb

Hvert år mottar vi i McDonald’s mer enn 15.000 søknader. En stor andel av disse er fra ungdom og mange søker gjerne på sin aller første jobb. Vi tør derfor påstå at de som jobber med rekruttering hos oss, har noen gode råd og tips til unge som skal søke jobb. Og vi vil gjerne dele noen av disse tipsene med deg.

Tilpass CV-en!
Bokstavene CV står for curriculum vitae. Det er latin, og betyr livets løp. Så vet du det. En CV skal altså fortelle litt om dine livserfaringer, og gjerne løfte fram akkurat det som er relevant for jobben du søker på. Nettopp dette er ganske viktig. CV-en bør tilpasses stillingen du søker på, og ikke bare være et standarddokument.

En god CV starter gjerne med kontaktinformasjon og et bilde. Ikke bruk bilder fra fest eller sydenferie. Velg et nøytralt og fint bilde, men en rolig bakgrunn der du har på deg noe litt ordentlig. Det behøver ikke være dress, men bør ikke være bikini eller singlet.

God struktur er viktig
Det er ofte greit å starte søknadsteksten med en kort oppsummering av deg selv. Oppsummeringen kan gjerne si noe om hvor du går på skole, hvilke fag du har valgt, om du er med på noen aktiviteter etter skolen, om du sitter i elevråd og om du har jobberfaring.

Deretter skriver du en ny overskrift med «Utdanning». Under den skriver du den nyeste først. Skriv først årstall, så navnet på skolen, og så hvilke fag du har valgt. Hvis du har mange bra karakterer kan du legge ved en kopi av karakterene dine.

Hva er relevant for denne jobben?
Neste overskrift er «Arbeidserfaring». Dette kan være alt fra at du har vært barnevakt eller pakkehjelp i julestria, til faste jobber som avisbud eller butikkmedarbeider. Ingen jobber er for små, men tenk gjerne på hvilke erfaringer du har tatt med deg som er viktige for jobben du søker på. Det å lære å ta ansvar, er en kjempeviktig egenskap. Kanskje du til og med har lært noe om salg, service, økonomi eller å jobbe i team? Begynn med de nyeste jobbene først. Du skriver årstall og hva du jobbet som, så skriver du hvor du jobbet. Nedenfor kan du eventuelt skrive litt om hvilke arbeidsoppgaver du har/hadde.

Så kan du gjerne skrive litt om andre egenskaper du har. Kanskje du har jobbet med IT-verktøy som Word, Excel og PowerPoint? Kan du flere språk? Skriv gjerne også litt om språkkunnskaper. Hva er morsmålet ditt? Er du god i engelsk? Kan du litt tysk eller fransk?

Les korrektur
Nå leser du gjennom det du har skrevet om deg selv, og ser etter skrivefeil. Det er irriterende og kanskje litt flaut å sende en CV fra seg og oppdage at man har skrevet EMN istedenfor MEN, eller glemt en N i kunnskap. Deretter leser du gjennom for å være sikker på at du har fått med deg alt. Sier CV-en din det du vil den skal si om deg – og gir den et riktig inntrykk av deg? Er det noe du er god til som ikke kommer fram? I så fall: få det fram!

Vi i McDonald’s håper dette var nyttig, og ønsker deg lykke til med jobbsøkingen!