(77)

14.11.2016  |  Maten vår

Vi gratulerer rogalendingen Ingve B. Berntsen som Årets unge bonde 2016

For 7. gang på rad har McDonald’s Norge AS sammen med Felleskjøpet Agri og Norges Bygdeungdomslag kåret «Årets unge bonde». Årets vinner, Ingve Berntsen er fra Jæren og kombinerer gårdsdrift med samfunnsengasjement.

Engasjert heltidsbonde

Ingve Berntsen har drevet gård siden han var 17 år, er utdannet agronom og har en bachelor i nyskapning og samfunnsutvikling. Gården han drifter på heltid driver gressbasert ammekuproduksjon og nisjeproduksjon av storferasen Vestlandsk Fjordfe.

– Vinneren av årets unge bonde 2016 er opptatt av nyskapning og samfunnsutvikling, og legger ned mye egeninnsats på gården. Ingve tok et valg om å gå inn i næringen i ung alder, uten selv å være født på gård, sier Hilde Øverby, kvalitetssjef i McDonald’s Norge og jurymedlem.

Berntsen var en av fem finalister som sto igjen etter over 400 nominasjoner. De andre finalistene var Anne Dieset (31) fra Åmot, Geir Ove Mannsverk (31) fra Alta, Knut Halvor Aschjem (28) fra Ås og Mina (28) og Anders (30) Klaseie fra Eidsvoll.

 

Hvorfor er bonden viktig?

80 % av råvarene McDonald’s benytter i norske restauranter kommer fra norske bønder.

– Vi bruker for eksempel kun norsk storfekjøtt og kyllingråvare, kun norske egg, kun norske poteter – og når sesongen tillater det, bruker vi norsk salat og løk, sier Hilde Øverby, kvalitetssjef i McDonald’s Norge.

Kundene ønsker norske kvalitetsråvarer. Derfor er McDonald’s helt avhengig av norske bønder.

Årets unge bonde ble første gang lansert i 2010 som et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s i Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat.

– Når jeg ser på årets vinner er jeg forsikret om at norsk matproduksjon er i trygge hender også i årene som kommer, avslutter Øverby.

Faktaboks:

  • Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s i Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat.
  • Kåringen er en del av rekrutteringskampanjen Grønn Utdanning som har pågått siden våren 2010.
  • Årets unge bonde skal være 35 år eller yngre, matprodusent og et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.
  • For mer informasjon, se www.facebook.com/GronnUtdanning