(29)

Featured Video Play Icon
27.03.2015  |  Maten vår

MacFries lages av potetsorten «Innovator». Se MacFries sin reise fra jord til bord.

Vår jobb er å gi deg et godt og trygt måltid, hver gang, og vi er derfor er vi også ekstremt opptatt kvalitet i alle ledd. En av personene som står på hver dag for å sikre at vi er i front innen matsikkerhet, er Hilde Øverby. Hun kan også mer enn de fleste om poteter, og den helt spesielle potetsorten «Innovator» som vi bruker til MacFries.

Så hva er det egentlig som skiller Innovator fra andre sorter?

– Innovator er en nederlandsk potetsort som er laget for å passe spesielt godt til norske forhold. Den tåler fint de norske kalde nettene og varierende vær, og fordi den har en rask knollutvikling passer den utmerket til en kort vekstsesong, sier Øverby.

Det er Findus som står for foredlingen av poteten.

– Innovator tåler ikke bare norske forhold ekstremt bra, men den gjør seg også perfekt som pommes frites. Med riktig størrelse og tørrstoffer kan vi være trygge på jevn og god kvalitet på pommes fritesen som produseres.[/text_output]Vår jobb er å gi deg et godt og trygt måltid, hver gang, og vi er derfor er vi også ekstremt opptatt kvalitet i alle ledd. En av personene som står på hver dag for å sikre at vi er i front innen matsikkerhet, er Hilde Øverby. Hun kan også mer enn de fleste om poteter, og den helt spesielle potetsorten «Innovator» som vi bruker til MacFries.  Så hva er det egentlig som skiller Innovator fra andre sorter?

– Innovator er en nederlandsk potetsort som er laget for å passe spesielt godt til norske forhold. Den tåler fint de norske kalde nettene og varierende vær, og fordi den har en rask knollutvikling passer den utmerket til en kort vekstsesong, sier Øverby.

Det er Findus som står for foredlingen av poteten.

– Innovator tåler ikke bare norske forhold ekstremt bra, men den gjør seg også perfekt som pommes frites. Med riktig størrelse og tørrstoffer kan vi være trygge på jevn og god kvalitet på pommes fritesen som produseres. Men høy kvalitet kommer ikke av seg selv, og Findus strekker seg langt for å være sikre på at produksjonen går som den skal.

– Findus gjør kvalitetssjekker hver halvtime. Da tar de ut en tilfeldig pose med MacFries, teller antallet pommes frites, og friterer dem. Så sjekkes både innhold, farge og smak, for å nevne noe. På den måten kan man raskt oppdage feil, og rette opp dersom det skulle dukke opp noe trøbbel, sier Øverby.

Gjennom sesongen i 2013 benyttet McDonald’s muligheten til å dokumentere potetveksten, i et prosjekt kalt «Slow TV av høy kvalitet» – en timelapse som viser potetene fra Minne Gård, fra jord til bord.

– Vi ville gjøre noe annerledes for å vise at potetene vi bruker kommer fra norske bønder og er av toppkvalitet. Vi har laget en enkel film på fire minutter som viser veien fra jord til bord, men for de som har litt ekstra god tid kan vi anbefale et lengre timelapse-klipp, der du følger poteten gjennom varme sommerdager og sene høstdager med nordlys over Minnesund, sier Øverby.